Menu restauracji

Podobiadek

Ser kozi smażony podany na rukoli z żurawiną

38 zł

Chrupiące grzanki z pomidorkami na mozzarelli, sos Pesto, kruche sałaty

38 zł

Śledź bałtycki (100 g) z jabłkiem i śmietaną

32 zł

Tatar wołowy z prażoną cebulą i chipsem z pieczarki

40 zł

Sałaty (200 g)

Sałata z grillowanym kurczakiem mix sałat, ser ricota, sos tartare

39 zł

Sałata z kaczką i dipem miodowo-imbirowym

39 zł

Sałata z grillowanym łososiem mix sałat, awokado, sos winegret

39 zł

Zupy (300 ml)

Rosół z makaronem

25 zł

Żurek lwowski z jajkiem i białą kiełbasą

26 zł

Krem z pomidorów podany z bagietką

22 zł

Jarskie

Pierogi „ruskie” (pieczone lub gotowane) podane ze śmietaną lub okraszone cebulą (6 szt/por.)

35 zł

Szagówki, pierogi leniwe polane tartą bułką lub gorącymi wiśniami

42 zł

Bliny litewskie z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną

42 zł

Nieloty

Filet Kaczki sous–vide, kluski śląskie, mus jabłkowy, morela, bukiet kruchych sałat

62 zł

Filet kurczaka sous–vide, grillowana gruszka, kopytka, sos cytrynowy, bukiet kruchych sałat

50 zł

Z wieprza

Polędwiczki wieprzowe (150 g) sous–vide, kluski śląskie, grillowana cykoria, sos cebulowy, bukiet kruchych sałat

55 zł

Żeberka BBQ z musem musztardowym i grillowanymi ziemniakami

52 zł

Kotlet schabowy (100 g) po polsku z kapustą zasmażaną (100 g), ziemniaki purre

48 zł

Golonka (1 szt.) na kapuście zasmażanej z pieczywem

52 zł

Z wołu i cielaka

Cielęcina (100 g) z borowikami, kluskami śląskimi, biała kapusta

62 zł

Ozorki (150 g) sous–vide z grilla, ziemniaki, sos cebulowy, grillowane warzywa

55 zł

Stek wołowy (150 g), warzywa grillowane z ziemniakami paryskimi, sos słodko-kwaśny

85 zł

Ryby

Filet z pstrąga z grillowanymi warzywami i sosem maślano-cytrynowym

53 zł

Filet z łososia (180 g) sous–vide ziemniaki, sos camembert, grillowane warzywa

60 zł

Filet z sandacza (180 g), makaron ryżowy ze szpinakiem, jarmużem, parmezanem, bukiet kruchych sałat

59 zł

Dla milusińskich gości

Racuchy z jabłkami (2 szt.) z cukrem pudrem

32 zł

Antrykot drobiowy (50 g) z frytkami (70 g) oraz marchewką baby
(70 g)

35 zł

Cukry

Sernik z lodem waniliowym i sosem czekoladowym

30 zł

Ciasto jabłkowe z sosem waniliowym

28 zł

Ciastko czekoladowe z gorącymi wiśniami

28 zł

Desery lodowe

- pytaj o dostępność obsługę

Napoje i napitki

Gorące

Kawa espresso (50 ml)

12 zł

Kawa (200 ml) czarna „créme”

14 zł

Cappuccino (200 ml)

16 zł

Latte (200 ml)

16 zł

Latte macchiato (200 ml)

16 zł

Czekolada (200 ml)

18 zł

Herbata do wyboru (250 ml)

18 zł

Zimne

Coca-Cola (0,25ml) Coca-Cola zero (0,25ml), Fanta (0,25 ml) Sprite (0,25ml), Kinley (0,25ml)

12 zł

Sok Cappy (0,25 ml): pomarańczowy, porzeczkowy, jabłkowy, grejpfrutowy, pomidorowy

12 zł

Herbata „Fuzetea” (0,25ml)

12 zł

Woda „Kropla Beskidu” 0,33/0,75

12 zł/20 zł

Woda „ Delice ” 0,33/0,75

12 zł/20 zł

Kwasy chlebowe

Kwas chlebowy (0,5 l but.) litewski

20 zł

Piwa

0,3 l 0,5 l

Piwo „Brackie Pils”

14 zł/18 zł

Piwo „Żywiec ciemne”

14 zł/18 zł

Piwo „Żywiec pszeniczne”

15 zł

Piwo „Żywiec porter”

18 zł

Piwo „Żywiec” bezalkoholowe (0,5l but.)

18 zł

„Piwo na kole” zestaw 5 kufli jednej miary, w tym 1 gratis 0,5 l

72 zł pils/72 żywiec

Miody pitne (50 ml)


Dwójniak kasztelański

18 zł

Trójniak benedyktyński

18 zł

Wina

Dostępne w karcie win

Gorzałka i inne trunki (50 ml)

Wódki : Cytrynówka, Wiśniówka, Żołądkowa gorzka, Żubrówka

18 zł

Wódki czyste: Wyborowa

18 zł

Pan Tadeusz

22 zł

Finlandia, Baczewski

22 zł

Siwucha

22 zł

Wódka „na łokcie” (zestaw 5 porcji w tym 1 gratis)

72 zł-88 zł

Inne alkohole:

Campari (50 ml)

28 zł

Gin Gordon's + Tonic (50 ml)

28 zł

Hennessy

26 zł

Martini Bianco, Rosso, Dry (100 ml)

26 zł

Whisky (50 ml)
Jack Daniels + Coca-Cola (0,25ml)

26 zł-32 zł

J. Walker Black

26 zł

Ballantine’s

24 zł

Menu restauracji

Zagroda Kołodzieja - restauracja

Najlepsze smaki połączone z tradycją i sielskim klimatem 200 letniego domu sprawiają, że czas spędzony w Zagrodzie Kołodzieja staje się niezapomnianą podróżą kulinarną.

Tradycyjne smaki połączone z wyrafinowaną nowoczesnością…

Menu restauracji tworzymy z myślą o osobach ceniących tradycyjną kuchnię serwowaną w nowej, często zaskakującej odsłonie. W naszej karcie odkryjesz propozycje autorskich dań przygotowanych z wykorzystaniem metody sous vide, która umożliwia wydobywanie maksimum naturalnych smaków oraz aromatów potraw.

Na smakoszy kuchni jarskiej czekają przyrządzane według wieloletniej receptury pierogi, kluski, szagówki oraz bliny litewskie. Nasze menu skomponowane jest w oparciu o starannie wyselekcjonowane produkty, które pozyskujemy od lokalnych dostawców. To wszystko sprawia, że zaspokajamy nawet najbardziej wymagające gusta.

Wizyta w Zagrodzie Kołodzieja to nie tylko kulinarna uczta dla podniebienia.

To miejsce, w którym zachwycisz się klimatyczną izbą zrębową oraz kameralną salą wypełnioną ręcznie zdobionymi malowidłami ściennymi, gdzie odkryjesz uroki aromatycznych potraw. Popijając kawę na podwórzu/podcień przed domem, skąd rozpościera się widok na polanę, poczujesz atmosferę sielskości.