Cetla Kołodzieja

dania | napoje

Podobiadek na zimno

  • Śledź bałtycki w oleju lub w śmietanie z pieczywem 12 zł
  • Befsztyk tatarski ( 70 g) z masłem i pieczywem 20 zł

Podobiadek na ciepło

  • Ser kozi smażony podany na rukoli w towarzystwie żurawiny 20 zł
  • Chrupiące grzanki z siekanymi pomidorkami i sosem pesto 18 zł
  • Deska babuni bekon z jajkiem sadzonym pieczywo z masłem 20 zł
  • Deska z warzywami(150g) skrzydełkami pieczonymi (4szt.) smalcem(50g) i ciemnym pieczywem(100g) 25 zł

Zupy

  • Rosół z makaronem 9 zł
  • Zupa rybna na ostro 13 zł
  • Żurek staropolski z jajkiem i białą kiełbasą 12 zł
  • Barszcz z kołdunami  11 zł
  • Zupa dnia 9 zł

Jarskie

  • Pierogi ruskie ze śmietaną lub z kapustą i grzybami ( 6 szt/por ) 16 zł
  • Szagówki, czyli pierogi leniwe polane tartą bułką lub gorącymi wiśniami 12 zł
  • Naleśniki (2 szt.) z serem lub jabłkami 14 zł
  • Bliny litewskie z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną  17 zł

Sałatki

  • Sałatka z kurczakiem (200g)  22 zł
  • Sałatka grecka ( 200g)  20 zł
  • Sałatka z wędzonym łososiem ( 200g)  24 zł
  • Sałatka staropolska (200g)  23 zł
  • sałatka z rukolą i mozzarella ( 200g) 18 zł
  • Sałatka z brokułami i kozim serem ( 200g)  18 zł

Podroby

  • Flaczki wołowe na rosole z pieczywem 15 zł
  • Ozorki wołowe 150g w sosie chrzanowym 50g, ziemniaki z wody,
    surówka z kapusty białej 38 zł

Nieloty

  • Kaczka 200g z pieca z pomarańczą i jabłkiem na modrej kapuście
    z kluskami śląskimi 44 zł
  • Grilowany przodek kurczaka 100g faszerowany szpinakiem, frytki,
    bukiet kruchych sałat 30 zł
  • Filet z kurczaka 100g w kukurydzianym chruście, talarki,marchewka
    z zielonym groszkiem 30 zł

Ryby

(W cenie zestawu 100g ryby, każde następne100g-cena podana w nawiasach)

  • Parowany filet z łososia na włoszczyźnie z ziemniaczanym puree 30 zł
    (100g = 17 zł)
  • Halibut saute talarki, bukiet kruchych sałat 28 zł (100g =14 zł)
  • Pstrąg saute z frytkami, bukiet kruchych sałat 24 zł (100g = 12 zł)

Z cielaka

  • Delikatna cielęcina 100g w sosie kurkowym 50g, kluski śląskie, surówka 46 zł

Z wołu

  • Befsztyk 150g z talarkami i bukietem kruchych sałat 55 zł
  • Zrazy zawijane 150g z hreczką i czerwonymi buraczkami 40 zł

Z wieprza

  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie z kopytkami, bukiet kruchych sałat  39 zł
  • Polędwiczki wieprzowe 100g z rusztu przekładane szpinakiem, talarki,
    bukiet kruchych sałat 40 zł
  • Schab z rusztu 100g a`la swojak, talarki, surówka z kiszonej kapusty 32 zł
  • Kotlet schabowy 100g po polsku z kapustą zasmażaną, ziemniaki z wody 29zł
  • Karczek z rusztu(150g) z talarkami, surówką z kapusty kiszonej i tzatzikami 30 zł
  • Golonka gotowana (wg wagi) na kapuście z pieczywem 16 zł
    (100g = 6 zł)
  • Żeberka pieczone 250g z pyrami gospodarza i buraczkami 36 zł

Z gorącego pieca

  • Ryż z jabłkami zapiekany, oprószony cynamonem 200g  14 zł
  • Karkówka z grzybami przekładana kaszą gryczaną 200g  20 zł
  • Strawa Kołodzieja - kurczak, szpinak, penne zapiekany serem  20 zł
  • Racuchy z jabłkami 3 szt, z cukrem pudrem i cynamonem  12 zł

Dla milusińskich gości

  • Antrykot drobiowy (50g) z frytkami oraz marchewką z zielonym groszkiem 15 zł

Cukry

  • Sernik na ciepło z sosem waniliowo- czekoladowym  12 zł
  • Szarlotka na ciepło z sosem waniliowym na ciepło 10 zł

Lody znajdują się w karcie deserów